En tillbakablick på Norrlandsderbyn vi minns

Imorgon onsdag är det dags för årets häftigaste match på Jämtkraft Arena då GIF Sundsvall kommer på besök. Vad är erat bästa derbyminne? Här kommer några fakta om de många derbyn som har spelats mellan ÖFK och GIF Sundsvall genom åren.

Det senaste derbyt spelades i våras i den första omgången av Superettan. ÖFK spelade bra, men det var GIF Sundsvall som gjorde det avgörande målet och vann premiären i Superettan med 1-0 efter ett mål i 94:e minuten.

2023 var ett häftigt derbyår för ÖFK. Det blev en seger 3-0 i Superettans tredje omgång på plats i Sundsvall efter en total dominans i drygt 90 minuter för ÖFK. ÖFK hade 9-1 i avslut på mål och Malcolm Stolt gjorde 1-0 efter halvtimmen. 2-0 kom i mitten av andra halvleken genom Myroslav Mazur och 3-0 gjorde Sebastian Karlsson Grach i slutet av matchen. Hemmamatchen 2023 mot GIF Sundsvall slutade med delad poäng, 1-1 inför mer än 5000 åskådare.

2019 spelade både ÖFK och ”Giffarna” i Allsvenskan. I matchen hemma på Jämtkraft Arena spelade lagen 1-1. Sundsvall tog ledningen men kvitteringen kom via Hosam Aiesh. Bortamatchen i Sundsvall bjöd också på oavgjort resultat efter ett 1-1 resultat då Dino Islamovic slog in kvitteringen i 81:a minuten.

2018 var ett händelserikt år i Allsvenskan och det blev två drabbningar mellan Norrlandslagen. Bortamatchen i Sundsvall blev en häftig match där ÖFK till slut vann med 3-2. I den matchen fick Sam Mensiro en uppgift, han skulle punktmarkera Sundsvalls David Batanero. Ordern från Graham Potter var tydlig ”ge inte Batanero en enda meter utan att du är där”.

Sam Mensiro tog allvar på ordern och tog helt bort Batanero i den matchen. Och när Batanero i slutet av matchen gick ut för att dricka vatten så hängde Mensiro med honom ut till sidlinjen. Som en skugga!

ÖFK:s mål gjordes av Curtis Edwards, Hosam Aiesh och Saman Ghoddos. Linus Hallenius gjorde bägge målen för GIF Sundsvall och Falkarna dansade och sjöng hela vägen hem från Sundsvall den gången.

2017 års Norrlandsderbyn bjöd på en fantastisk uppvisning av ÖFK. En 3-1 seger hemma efter total övertygelse från ÖFK. Saman Ghoddos gjorde två mål och Jamie Hopcut ett mål i en fantastisk seger på hemmaplan.

Bortamatchen den säsongen slutade med delad pott, 1-1.

Det första året som ÖFK låg i Allsvenskan bjöds det på rejäla målkalas från de bägge Norrlandslagen. ÖFK föll borta med 0-5 efter en riktig holmgång. ÖFK fick revansch i hemmamötet där segern skrevs till 4-0 inför 8208 åskådare på Jämtkraft Arena och laget slutade på en åttonde plats i Allsvenskan det året, tolv poäng före GIF Sundsvall.

Och nu är det alltså dags igen för ett derby mot GIF Sundsvall. Giffarna ligger lite risigt till i tabellen och har haft en tung säsong. 0-0 nu senast mot Brage, 0-0 borta mot Örebro SK och dessförinnan 3-0 hemma mot Oddevold och 0-3 mot Varberg är lagets fyra senaste matcher.