Ebbas minnesfond och ÖFK i nära samarbete

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund och Östersunds fotbollsklubb inleder ett samarbete. Vid ett besök under säsongens sista allsvenska match mot Hammarby på Jämtkraft Arena den 11 november berättade Ebbas pappa Stefan, stiftelseledamoten Johan Macéus och ÖFK:s VD Martin Johansson om planerna.

  • Vi hoppas att vi tillsammans med stiftelsen skall uppmana och uppmuntra folk, generellt, att verka för det goda i samhället. Kan vi som elitfotbollsklubb påverka så att fler människor gör goda gärningar – så innebär det att vi och samhället i det långa loppet gagnas, säger Martin Johansson.

En del i samarbetet innebär att Östersunds fotbollsklubb kommer dela ut stipendiet Ebbas Hjärtan i samband med årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan. Medlemmar i ÖFK kan nominera medlemmar eller ledare till klubben och ge en motivering till varför de ska få ta emot stipendiet. Klubben samlar sedan alla förslag och beslutar om vem som får ta emot Ebbas Hjärtan.

Förslag kan skickas till: ebbashjartan@ostersundsfk.se

  HBTQ – Certifiering

Den 10:e januari 2017, som första idrottsförening i Sverige, HBTQ-certifierades Östersunds Fotbollsklubb efter att ha genomfört RFSL:s utbildning i bemötande av människor med olika sexuell läggning.

Genom att vara inkluderande ökar vi kunskapen och förståelsen för människors lika rättigheter. Vi vill bidra till ett öppet samhälle samtidigt som en ökad tolerans bidrar till att skapa vinnare, både på och utanför planen.

Certifieringen är ett led i att aktivt ta ställning för allas lika värde samtidigt som vi ökar vår egen tolerans och respekt för våra medmänniskor – oavsett bakgrund.

  KULTURAKADEMIN

Vi jobbar med kultur i olika former för att bli bättre fotbollsspelare och bättre medmänniskor. Vi har stått på scen, vi har träffat författare, dansat, skrivit en bok – bland annat. Vi lever våra värdeord.

Genom vårt kulturarbete kan vi vara med och bidra till ett bättre samhälle. Genom att bidra kan vi vara med och förändra.

Vårt kulturarbete har uppmärksammats både lokalt och i riksmedia och är ett långsiktigt arbete som bidrar till att vi vinner nästa match både på och vid sidan av fotbollsplanen.

  TEAM 12-17

Ett samarbete mellan Östersunds FK, Region Jämtland Härjedalen och Jämtkraft.

Vi jobbar förebyggande mot användandet av droger bland barn och ungdomar. Genom att teckna ett ”nykterhetskontrakt” med barn och ungdomar i åldrarna 12 till 17 år hoppas vi bidra till att fler avstår droger och alkohol. I gengäld får de ett gratis tillträde till samtliga ÖFK:s allsvenska hemmamatcher.

För det framgångsrika initiativet mottog ÖFK den 29:e maj 2018 en utmärkelse av IQ, organisationen vars uppdrag är att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol genom att med kunskap och kommunikation skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring eget och andras drickande.

2019 har 350 ungdomar möjligheten att teckna ett nykterhetskontrakt med ÖFK.

Läs mer om initiativet här.

 Huskurage

Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är den enda primärpreventiva metoden med direkt effekt för våld i nära relation. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.

I ÖFK:s ambassadörskap ingår bland annat att, tillsammans med Huskurgare, hålla föreläsningar för till exempel beslutsfattare, allmänhet och partners till föreningen.

Läs mer om samarbetet här.

Visselblåsaren

(Info kommer)

  ÖFK Cosmos

ÖFK samarbetar med Darfur United. En grupp flyktingar från Darfur som spelar fotboll. ÖFK samlar in pengar till Darfur och spelar fotboll under namnet ÖFK Cosmos i div-6 Jämtland/Härjedalen. ÖFK Cosmos är ett spännande integrationslag med spelare från många delar av världen.

  Younglings

ÖFKs barnverksamhet där barn mellan 7 – 12 år får lära sig bra läktarkultur, se Allsvensk fotboll på en egen del av läktaren, träna in egna sånger och ramsor, träffa ÖFKs spelare och ha roligt tillsammans med ÖFK Younglings egna ledare.