Ebbas minnesfond och ÖFK i nära samarbete

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund och Östersunds fotbollsklubb har ett samarbete. Vid ett besök under säsongens sista allsvenska match mot Hammarby på Jämtkraft Arena den 11 november 2018 berättade Ebbas pappa Stefan, stiftelseledamoten Johan Macéus och ÖFK:s VD Martin Johansson om planerna.

  • Vi hoppas att vi tillsammans med stiftelsen skall uppmana och uppmuntra folk, generellt, att verka för det goda i samhället. Kan vi som elitfotbollsklubb påverka så att fler människor gör goda gärningar – så innebär det att vi och samhället i det långa loppet gagnas, säger Martin Johansson.

En del i samarbetet innebär att Östersunds delar ut stipendiet Ebbas Hjärtan i samband med årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan. Medlemmar i ÖFK kan nominera medlemmar eller ledare till klubben och ge en motivering till varför de ska få ta emot stipendiet. Klubben samlar sedan alla förslag och beslutar om vem som får ta emot Ebbas Hjärtan.

2019 delades stipendiet ut till Emma Arnesson med följande motivering:

”Emma Arnesson – en fantastisk vän och människa som var med och startade ”Hej Främling”, är det någon som är värd att bli uppmärksammad för gott hjärta är det hon”

Jobbet Emma lagt ner, under lång tid, med Hej Främling – är ett arbete som gett samhällseffekter i och runt Östersund utan like. Sättet att behandla medmänniskor på är klanderfritt och om fler vore som Emma skulle vi säkerligen ha ett bättre Samhälle.

Förslag kan skickas till: ebbashjartan@ostersundsfk.se

HBTQ – Certifiering

Den 10:e januari 2017, som första idrottsförening i Sverige, HBTQ-certifierades Östersunds Fotbollsklubb efter att ha genomfört RFSL:s utbildning i bemötande av människor med olika sexuell läggning.

Genom att vara inkluderande ökar vi kunskapen och förståelsen för människors lika rättigheter. Vi vill bidra till ett öppet samhälle samtidigt som en ökad tolerans bidrar till att skapa vinnare, både på och utanför planen.

Certifieringen är ett led i att aktivt ta ställning för allas lika värde samtidigt som vi ökar vår egen tolerans och respekt för våra medmänniskor – oavsett bakgrund.

ÖFK sprider kunskapen och förståelsen för människors lika värde och rättigheter genom föreläsningar, regnbågsflaggan, delta vid prideparaden i Östersund och genom att utbilda anställda i ÖFK.

För mer info kontakta Lasse Landin

lasse.landin@ostersundsfk.se

och läs HÄR

HBTQ-Certifiering

KULTURAKADEMIN

Vi jobbar med kultur i olika former för att bli bättre fotbollsspelare och bättre medmänniskor. Vi har stått på scen, vi har träffat författare, dansat, skrivit en bok – bland annat. Vi lever våra värdeord.

Genom vårt kulturarbete kan vi vara med och bidra till ett bättre samhälle. Genom att bidra kan vi vara med och förändra.

Vårt kulturarbete har uppmärksammats både lokalt och i riksmedia och är ett långsiktigt arbete som bidrar till att vi vinner nästa match både på och vid sidan av fotbollsplanen.

Läs mer om Kulturakademin HÄR

Kulturakademi

TEAM 12-17

Ett samarbete mellan Östersunds FK, Region Jämtland Härjedalen och Jämtkraft.

Vi jobbar förebyggande mot användandet av droger bland barn och ungdomar. Genom att teckna ett ”nykterhetskontrakt” med barn och ungdomar i åldrarna 12 till 17 år hoppas vi bidra till att fler avstår droger och alkohol. I gengäld får de ett gratis tillträde till samtliga ÖFK:s allsvenska hemmamatcher.

För det framgångsrika initiativet mottog ÖFK den 29:e maj 2018 en utmärkelse av IQ, organisationen vars uppdrag är att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol genom att med kunskap och kommunikation skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring eget och andras drickande.

2019 har 350 ungdomar tecknat ett drogfritt kontrakt med ÖFK och en av sina målsmän.

Läs mer om initiativet här.

Team 12-17

Huskurage

Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är den enda primärpreventiva metoden med direkt effekt för våld i nära relation. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.

I ÖFK:s ambassadörskap ingår bland annat att, tillsammans med Huskurgare, hålla föreläsningar för till exempel beslutsfattare, allmänhet och partners till föreningen.

Läs mer om samarbetet här.

ÖFK Cosmos

ÖFK samarbetar med Darfur United. En grupp flyktingar från Darfur som spelar fotboll. ÖFK samlar in pengar till Darfur och spelar fotboll under namnet ÖFK Cosmos i div-5 Jämtland/Härjedalen. ÖFK Cosmos är ett spännande integrationslag med spelare från många delar av världen.

Läs mer om ÖFK Cosmos HÄR.

ÖFK Cosmos (Integration och Darfur United)

Goal Darfur

Providing humanitarian aid to children in the refugee camps along the Chad-Sudan border, with football as the vehicle of delivery.

The ZERO POINT ONE appeal 2019, has started. To relieve suffering and bring humanitarian aid can only be achieved with the generous support from our friends around the world. Our SWISH number is open 24/7. We welcome ANY CONTRIBUTION, small or large.
Thank You
swish 1230757088

Mer info om Goal Darfur

Alan Barker <alan.barker54@live.co.uk>

Tobaksfri duo 

ÖFK stöttar varje år Tobaksfri duo genom att erbjuda ungdomar som tecknat kontrakt med en vuxen, där de båda lovar att vara tobaksfria under ett år, rabatt på biljetter på ÖFKs hemmamatcher i Allsvenskan.

Tobaksfri duo är ett tobaksförebyggande program som startade i Västerbotten 1993. De första kontrakten skrevs på Skytteanska skolan i Tärnaby och på Hembergsskolan i Vilhelmina. Sedan dess har verksamheten vuxit och spridits och i dag finns Tobaksfri duo i alla kommuner i Västerbotten – och totalt 84 kommuner runt om i landet. Det finns även på 18 skolor på Åland! (april 2018)

Metoden innebär att en ungdom och en vuxen bildar en duo där de båda lovar att vara tobaksfria – och tillsammans följer upp och stöttar varandra.

Mer info får du här

lasse.landin@ostersundsfk.se

Younglings

ÖFKs barnverksamhet där barn mellan 7 – 12 år får lära sig bra läktarkultur, se Allsvensk fotboll på en egen del av läktaren, träna in egna sånger och ramsor, träffa ÖFKs spelare och ha roligt tillsammans med ÖFK Younglings egna ledare.

Mer info får du HÄR

Younglings

ÖFK-ligan

ÖFK sponsrar varje år ungdomsfotbollen anordnad av Jämtland/Härjedalens FF genom en namnsponsring av ungdomsfotbollens seriesystem i Jämtland/Härjedalen, ÖFK-ligan.

ÖFK känner ett stort ansvar för fotbollsutvecklingen i Jämtland-Härjedalen. För barn och ungdomar är det livsviktigt att det finns en bra matchmiljö för alla. Genom att samarbeta med JH FF kring arbetet med barn- och ungdomsserier bidrar vi med resurser till JHFF så att serierna blir bra och utvecklande för alla fotbollsintresserade barn och ungdomar i länet.

Mer info hittar du här

http://www.jhff.se/ungdomsserier/

Star for Life

” Star for Life is a non-profit organisation founded in 2005 with the mission to inspire young people to believe in their dreams for the future and support them to live an AIDS-free life. We now operate in over one hundred schools in southern Africa.”

ÖFK var med och arrangerade en konsert inför 1400 personer med Star Choir, där allt överskott oavkortat gick till Star For Life. ÖFK bidrog bland annat med att alla spelare och ledare sjöng körsång tillsammans med bland annat John Lundvik. Nästa träff är planeras äga rum 2020.

Mer info här

martin.johansson@ostersundsfk.se