Frågor och svar om Allsvenskan 2020

Idag blev det klart att planen är att Allsvenskan i fotboll ska starta i början av juni månad. Svensk Elitfotoll har tillsammans med sina 32 medlemmar, det vill säga alla klubbar i Allsvenskan och Superettan, tagit ett inriktningsbeslut om att säsongen ska starta i juni istället för i april.

Här nedan kommer några frågor och svar som gäller Allsvenskan 2020. Det här är förstås inte svar på alla era frågor men förhoppningen är att det ska ge svar på några av era frågor.

När kommer premiären för Allsvenskan 2020 att spelas?

I dagsläget har planeringen för att få in 30 omgångar i Allsvenskan 2020 med start i början av juni månad. Premiären skulle ha varit 4-5 april men den premiären kommer att skjutas på till i början av juni. Exakt vilket datum premiären kommer att spelas är inte klart i detta nu.

Nu när det har blivit klart att EM 2020 kommer att flyttas till sommaren 2021, kan Allsvenskan spelas när EM skulle ha avgjorts?

Ja, det är nu möjligt att spela Allsvenskan under den period i juni och juli när EM skulle spelas. Varken Allsvenskan eller Superettan i fotboll kommer att ha något sommaruppehåll.

När kommer ett spelschema att presenteras?

Vi hoppas att kunna presentera ett spelschema inom några veckor. Spelschema måste sättas ihop utifrån de nya förutsättningarna som gäller. Seriestarten i början av juni innebär att de första 11 omgångarna måste läggas på nya datum. Utgångspunkten tidigare har varit att omgång 12-30 kommer att spelas på de datum som finns föreslagna sedan tidigare. Exakta speldatum är inte satta där men det finns ändå en plan för omgång 12-30.

Vad händer om Coronaviruset fortfarande stoppar folksamlingar över 500 personer när Allsvenskan ska starta i juni månad?

Skulle Coronaviruset fortfarande vara aktivt i början av maj och restriktionerna för folksamlingar fortfarande vara kvar kommer klubbarna i Svenska Elitfotboll att ta ett nytt möte och ta ett nytt beslut om start av Allsvenskan 2020. 

Kommer Allsvenskan 2020 att spelas med publik eller utan publik?

Svensk Elitfotboll, det vill säga de 16 klubbarna i Allsvenskan och de 16 klubbarna i Superettan har tillsammans beslutat att säsongen 2020 ska spelas med publik, så långt som det är möjligt. Ingen av klubbarna vill spela utan publik.

Hur många matcher kommer det bli för lagen per vecka när Allsvenskan väl drar igång?

Om Allsvenskan startar i juni månad kommer det krävas två omgångar per vecka för att få in alla matcher. 

När kommer Allsvenskan att vara färdigspelad?

Det troliga är att Allsvenskan kommer att spelas under hela november 2020. Därefter kommer eventuella kvalmatcher.

När startar Superettan i fotboll?

Planen är att Superettan i fotboll kommer att starta samtidigt som Allsvenskan startar.

Vad gäller för de biljetter som redan har köpts till de Allsvenska matcherna?

De biljetter som redan köpts till enstaka Allsvenska matcher som gäller ÖFK:s matcher kommer att gälla för de matcherna även om de kommer att byta datum. Vi återkommer med information gällande biljetterna lite senare.

Här kan ni läsa mer om Svensk Fotbolls riktlinjer med anledning av Coronautbrottet.

Läs pressmedelandet från Svensk Elitfotboll om den planerade starten av Allsvenskan 2020.

Dela artikel