ÖFK-tv: Bobo om känslan i gruppen och hans arbetsuppgifter

För drygt ett år sedan tog Bobo Sollander beslutet att lägga av med fotbollen som aktiv spelare. Nu går han in i andra säsongen som social coach.

-Just nu är det viktigt att hitta lägenheter till alla nya spelare som har kommit in i laget, säger Bobo.

Tillsammans med övriga i ledarstaben jobbar Bobo Sollander med att hitta harmoni och trygghet för spelarna. Bobos roll skulle kunna jämföras med att vara extrapappa. Visserligen är de flesta spelare över 18 år men det är fortfarande unga människor som behöver stöd och hjälp ibland. Speciellt om man kommer från ett annat land och flyttar till Sverige och Östersund.

-Jag hjälper spelarna med att skaffa svenska bankkonton, se till att de kommer in i det svenska skattesystemet och hjälper dem med att leta lägenheter, förklarar Bobo när vi står och tittar ut över träningen som pågår ett tiotal meter bort.

Bobos roll är viktig, spelare som är trygga och känner harmoni presterar ofta bättre än spelare som kanske är ängsliga eller på annat sätt inte känner harmoni.

-Igår fixade jag en lägenhet åt Thomas (Ishewood). Det var kul att här nere i Spanien sitta och visa bilder på en lägenhet i Östersund. Nu har de flesta spelare fått en lägenhet och när det är dags för skidskytte-VM i Östersund är det ju fullt på alla hotell så då måste vi se till att de har någonstans att bo.

Bobo har ju en lång karriär som fotbollsspelare och har förstås bra koll på hur en grupp förändras när spelare försvinner och spelare kommer till. ÖFK har tappat två spelare till den här säsongen, Dennis Widgren och Andreas Andersson. Istället har det kommit till fem nya spelare till truppen.

-Sånt där kan ju förstås förändra en grupp. Men jag tycker att det känns bra i den här gruppen. De nya spelarna har kommit in bra och verkar trivas.

Dela artikel