ÖFK-tv: Jenny om hur träning i kyla påverkar spelarna

-10 grader och klarblå himmel. För en skidåkare skulle sådana träningsförhållanden vara perfekta. Men hur reagerar en fotbollsspelare på dessa förutsättningar?

-Vissa spelare reagerar ju på kylan men de allra flesta klarar av den bra, säger Jenny Larsson, fysio i ÖFK.

Har ni någon gång spelat fotboll i minusgrader? Ni som har testat på det vet att bollen beter sig lite annorlunda, det är svårt att veta hur bollen ska studsa och framför allt, det är otroligt kallt om fötterna.

-De stora problemen för spelarna är när de står stilla under träningen och lyssnar på tränarnas instruktioner. Eller för målvakterna som inte rör på sig lika mycket som utespelarna, förklarar Jenny Larsson.

Jenny Larsson och hennes fysioteam vet att framför allt fötterna som spelarna får problem med när det är riktigt kallt.

-Fotbollsskorna är väldig tunna och det är svårt att skydda sig mot kylan då. Samma sak med händerna, spelarna behöver ibland hjälp med värmepåsar för att hålla värmen.

Förra veckan fick ÖFK ställa in träningen utomhus och förflytta sig in i gymmet. En annan dag förra veckan fick ÖFK flytta från A-plan till B-plan på grund av att det snöade så mycket att kommunen inte kunde skotta A-plan.

-Ian och resten av ledarna är kloka och känner av när det är för kallt. Jag tror att vi har satt en gräns på -13 grader för att vi ska träna utomhus. Jag vet att Ian och gänget känner av när det är för kallt. Däremot blir jag lite mer nervös när det gäller underlaget, skulle spelarna springa när det är isigt finns ju stor risk för skador.

Dagens träning på Jämtkraft Arena genomfördes i -9 grader och strålande solsken. Spelarna hade pälsat på sig ordentligt men Tom Pettersson körde förstås i kortbyxor. Precis som vanligt!

Dela artikel