Östersunds FK åker på försäsongsläger till Spanien

Efter återsamlingen och inledande träningar på hemmaplan har ÖFK tagit beslut om att åka på träningsläger till Spanien i tre veckor, för att förbereda sig för tävlingssäsongen, som startar med Svenska Cupen borta mot Landskrona BoIS den 21 februari. 

Mellan den 16 januari och 6 februari genomförs lägret i Malaga. Det kommer vara intensivt med två pass om dagen och träningsmatcher under lägrets gång. För de yrkesverksamma professionella spelarna, ledarna och organisationen blir det en bra förberedelsetid. En nödvändig tid.

Det är ett beslut taget under stor vånda såklart. Svensk Elitfotboll har avrått utlandsresor, detta gjorde man så sent som i slutet av förra veckan. Men som läget är nu och efter att ha analyserat vad vi måste vara extremt noga med, samt ha en handlingsplan känner vi oss trygga med att åka. 

Dessutom anser smittskyddet i Region Jämtland/Härjedalen efter samråd att den planering samt beskrivning vi har gjort visar att vi har verktygen att genomföra resan och att uppehället sker på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Vi kommer vistas i en bubbla. Hela truppen anpassar sig efter rådande läge och kommer vara de enda boende på hotellets ena avdelning. Träningsanläggningen kommer vara väl avskärmad för att undvika onödiga kontakter. 

Varje dag följs upp med rutiner vad gäller allas hälsa på plats och rutiner för att upptäcka eventuella symptom eller smitta. 

En särskild person med ansvar att se till att råd, restriktioner och åtgärdsplaner följs kommer finnas på plats, samt en egen läkare vid behov. 

-Utifrån rådande läge med smitta i hela samhället kan det till och med vara bra att bo och träna i en bubbla i Malaga och enbart vara med varandra på det här sättet, säger tränaren Amir Azrafshan.

Sammantaget kommer det vara en mer kontrollerad tillvaro för spelare och ledare, istället för att förbereda sig genom att söka träning och matchning i andra städer i Sverige. 

-Vi kan ha bättre kontroll och ingen kommer kunna röra sig ute i samhället, säger Amir Azrafshan.

ÖFK har ligans tuffaste utmaningar vad gäller försäsongen. Det finns inte träningsmöjligheter på fullstor plan för att träna professionell fotboll i Östersund. Det finns inga lokala möjligheter helt enkelt med full vinter och kyla, en kyla som väntas fortsätta en längre tid.

 Det finns i nuläget ingen reseavrådan från UD vad gäller Spanien. 

-De åtgärder den professionella researrangören har på plats, samt de egna åtgärderna bedömer vi vara tillräckliga, säger Michael Schahine, VD.

Beslutet är taget i styrelsen i ÖFK. För fans, publik och anhängare kommer delar av vad som sker på lägret att kunna följas här via hemsidan samt i våra sociala medier, så häng med oss.  Vi ger oss aldrig!

ÖFK´s Egna åtgärder/handlingsplan:

  • Coronaansvarig.
  • Hälsokoll varje morgon.
  • Kontaktkartläggning mellan deltagare.
  • Allmänna råd sedan tidigare följs.
  • Är man positiv isoleras man i s.k. Coronarum på hotellet tills individen bedöms som smittfri enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och i enlighet med Smittskyddslagens förhållningsregler 
  • Smittspårning påbörjas omgående i samråd med läkare på plats. 

Åtgärder från arrangören sammanfattat:

  • Vi efterföljer i tillägg till de UEFA dokument som alla klubbar som deltager i Europa Cupspel måste förhålla sig till. 
  • Vårt dokument är framtaget tillsammans med Spanska FA och de Spanska hälsomyndigheterna.
  • Alla lag på plats lever åtskilt i en bubbla. Träningsplan och gym används av ett lag. Matsal och mötesrum för eget bruk.
  • 24 timmars service innebär att vi testar spelare och ledare som visar symptom. 
    Är man positiv isoleras man i särskilt Coronarum på hotellet tills testerna visar negativt svar. 
  • Behövs sjukhusvård finns det på plats.

Kontakt:

Press och medieansvarig

Håkan Lundqvist

070-3611101

hakan.lundqvist@ostersundsfk.se

VD- Michael Shahine

070-295 45 26

Michael.schahine@ostersundsfk.se

Dela artikel