Premiär för filmen om Darfur United

2014 fick Alan Barker idén om att ÖFK skulle vara med och hjälpa spelarna i Darfur United.

Efter fyra år kan han blicka tillbaka på ett succéartat samarbete.

– Utan Daniel Kindberg hade det aldrig blivit något av det här så han måste förstås hyllas. Ikväll kommer vi att ha världspremiär för filmen ”Not Just Fotboll”, berättar Alan Barker.

Det var 2014 som Darfur United fanns på plats i Östersund för att spela Conifa Cup. Spelarna som representerade Darfur United kom från  flyktingläger i Tchad.

Efter Conifa Cup såg spelarna sin chans att få ett bättre liv och i stället för att åka tillbaka till fattigdomen i Tchad valde de att stanna i Sverige.

Alan Barker och hans fru Judith, som hade börjat jobba i ÖFK sex månader tidigare, blev känslomässigt engagerad i spelarnas livsöde.

– Moubarak som var en av spelarna i Darfur som placerades i Bräcke. Han började jobba med mig och min fru Judith i köket och hjälpte till att laga frukost till ÖFK-spelarna. Genom honom fick jag den sanna historien om Darfur United och då kände jag att jag ville vara med och hjälpa de här grabbarna till ett bättre liv. Med hjälp av Moubarak så kom jag i kontakt med de övriga. Idag är Mubarak materialförvaltare i ÖFK och nio av de 13 spelarna har jobb här i Sverige, berättar Alan.

Alan bad Östersunds FK om stöttning och ordförande Daniel Kindberg sa direkt ja till att hjälpa till. Idag är samarbetet mellan ÖFK och Darfur United etablerat. Flera av spelarna i Darfur United spelar nu i ÖFK:s division 6-lag ÖFK Cosmos.

Förra året skänkte ÖFK-spelarna 0,1 procent av sina löner i projektet ”Zero Point One”. Nu hoppas Alan på att fler hakar på.

– Vi hoppas att andra företag vill vara med och hjälpa på liknande sätt och kallar det ”Goal Darfur”. Tänk om vi kunde få 60 företag att vara med! säger Alan.

För ÖFK:s ordförande var det aldrig någon tvekan om att klubben skulle gå in och stötta Darfur United.

– Jag tyckte att det var en viktig markering att vi tar ställning för medmänsklighet och alla människors lika värde. Dessutom visar vi det faktum att fotboll förenar. Vi ville visa genom goda exempel att man kan göra stora insatser med små medel, säger Daniel Kindberg.

Ikväll är det världspremiär för filmen ”Not Just Fotboll” som handlar om Darfur United och spelarnas livsöden.

– Det är 80 inbjudna gäster som kommer att vara där. Dessutom spelarna från ÖFK och Darfur United. Övriga kommer att kunna se filmen i september då den lanseras. Den kommer bland annat att visas på 16 filmfestivaler, berättar Alan Barker.

 

 

Dela artikel