Teddy Myhr, fotbollsälskare och styrelseledamot i Östersunds FK

Teddy Myhr har ett långt förflutet inom fotbollen i Jämtland/Härjedalen, uppväxt i Härjedalen men numera boende i Åre där han under många år var ekonomisk controller på Skistar. Teddy tackade, inför årsmötet 2020, ja till nomineringen att sitta i styrelsen och säger såhär om ett minst sagt annorlunda år.

Hur ser din relation ut till fotboll generellt men i synnerhet till ÖFK?

Fotbollen har varit en stor del av mitt vuxna liv! Jag hade mitt första tränaruppdrag i Hede IK som 25-åring! Efter 6 år som tränare tog jag över som ordförande i fotbollssektionen. Efter flytten till Åre hade jag några ”sabbatsår” från fotbollen tills Bertil Johansson i Alsens IF övertalade mig att hjälpa honom med äldsta pojklaget under ett par år.

ÖFK har jag följt från Östra läktaren från Div 1-tiden och sedan den allsvenska debuten har jag inte missat många hemmatcher. Det har ju varit en fantastisk resa och promenaden tillsammans med 2500 ÖFK-fans från samlingsplatsen till arenatåget i Berlin där vi säkrade avancemang till slutspelet i Euroleague slår det mesta i upplevelser.

Att ha ett lag som spelat i Europa och som spelar i allsvenskan, ifrån Jämtland Härjedalen, om vi frågat dig för 30, 20, 10 år sedan – vad hade du svarat då?

Jag följde Ope på plats i många matcher under deras storhetstid och trodde aldrig att man skulle komma i närheten av detta igen – MEN – det har överträffats med råge av det ÖFK uträttat.

Om någon sagt till mig på 80- eller 90-talet att detta skulle inträffa så hade jag nog trott att den personen hade en tillfällig febertopp…

Efter några turbulenta år för klubben, så fick du frågan om du ville bli nominerad till att sitta i styrelsen. Med tanke på den turbulens som tidigare varit, vad tänkte du om att sitta i styrelsen? Hade det inte varit skönare att njuta av livet som pensionär?

Först trodde jag att det var någon som drev med mig! Varför skulle ÖFK vara intresserade av en äldre man som inte ens bor i stan och – jo tanken var nog att vara lite ledig efter att ha haft några projektsysslor sedan jag slutat på Skistar.  Men efter många samtal och träffar med valberedningen och ha rådgjort med sambo och vuxna barn där egentligen sambons kommentar var avgörande: kliv på – du är understimulerad och då kan du ibland vara lite jobbig…

Samtidigt ville jag ju gärna försöka att bidra till vi skulle få fortsätta att njuta av fotboll på elitnivå i detta län också. Det betyder så otroligt mycket för så många här! ÖFK är inte bara Östersunds angelägenhet – det är hela länets andningshål i fotbollseliten. Vidare tycker jag att allsvenskt spel inte skall sluta i höjd med Uppsala!!

Detta tillsammans gjorde att jag sade ja till förtroendeuppdraget.

Du bor i Åre, hur märks det i Åre att vi har ett allsvenskt lag?

Åre är en speciell ort där människor från hela Sverige bor numera och de har med sig sina favoritlag sedan tidigare, men allteftersom de ”etablerar” sig på orten så blir ÖFK också alltmer intressant för Åreborna. Och sista åren har jag märkt att jag nästan träffar mera Årebor på Jämtkraft Arena än ”ute på byn” hemma! Detsamma gäller även alla mina bekanta från Härjedalen som jag numera oftast träffar i samband med ÖFK; s hemmamatcher.

Det blir säkerligen en hel del pendlande, hur många mil snittar du per månad för ditt uppdrag i ÖFK?

Sedan träffarna med valberedningen i januari är jag nog uppe på över 40 resor ToR Åre- det gör över 800 mil så det är hel del tid i bilen.

Vad har du att säga om säsongen hittills, sportsligt och ur ett styrelseperspektiv (ekonomiskt och finansiellt)?

Sportsligt så hade man väldigt stora förhoppningar efter första delen av försäsongen där det såg riktigt bra ut! Sedan efter stoppet och återstarten kändes det som att luften lite gått ur truppen.

Men det lossnade ordentligt och man presterade väldigt bra fotboll under en lång tid och har avancerat i tabellen. Och nu under uppehållet så har 5 spelare varit ute i världen på olika landslagsuppdrag samt att 2 spelare tidigare var uttagna att representera Sverige U21-landslag.

När det gäller ekonomin så hade man inte Covid-19 i tankarna jag tackade ja i ett redan svårt ekonomiskt läge.

Men jag tror att när alla restriktioner och svårigheter för både klubbar och partners inträdde så hade ÖFK ett visst försprång, då man redan tidigare var inne i en spar- och omorganisationsfas sedan hösten 2019.

Styrelsen känns väldigt homogen och även om jag inte kände någon av de andra sedan tidigare upplever jag det att jag kommit väl in i sammanhanget och gemenskapen med både styrelse, kanslipersonal och ledarteamet

Vi tror på det här och vi ger oss aldrig!

Hur kändes det då ”Ghoddos-domen” föll tidigare i veckan? Kan du beskriva dina personliga känslor?

Det var en otroligt stor lättnad både för klubben och Saman. Känslan går nästan inte att beskriva för nu kan man verkligen se på framtiden med stor entusiasm.

Varför tycker du ÖFK är viktigt för Jämtland/Härjedalen?

ÖFK betyder väldigt väldigt mycker för Östersund och länet. Alla har en åsikt – antingen bra eller sämre – bara att man har en åsikt visar att man bryr sig! Jag personligen har vänner från Ö-vik och Umeå som pendlade till våra hemmamatcher före restriktionerna och när länsbor från Funäsdalen/Bruksvallarna åker ToR till matcherna på vår Arena då känns det i fotbollshjärat!!  Och Berne från Vemhån som byggde en elcykel som han skänkte till ÖFK! Stort!

Sedan skall man även ha i åtanke att ÖFK genererar en hel del intäkter till stadens näringsliv samt att spelare/ledare drar in en hel del skatteintäkter till länets också.

Har du någon hälsning till alla ÖFK-anhängare inför kommande slutspurt i Allsvenskan samt inför 2021? 

Jag känner en djup tacksamhet till alla med säsongskort 2020 som efterskänker pengarna när de inte fick möjligheten att se några matcher! Det visar på engagemang! Sedan hoppas jag att de fortsätter köpa säsongskort inför 2021!

Vi tror på det här – hoppas att även ni gör det – för vi behöver Er!

Dela artikel