Många ville hjälpa Moubaraks familj – ”Mycket tårar”

Det var många som blev berörda av historien om ÖFK:s materialförvaltare Moubarak Abdallah.

Då han besökte sin familj i tältlägret i Tchad under december hade han med sig 22 200 kronor som människor swishat till honom.

– Mamma kunde inte förstå att det fanns så många godhjärtade människor som ville hjälpa min familj. Jag tror ingen som har skänkt en slant egentligen förstår vilken stor hjälp det har varit, berättar Moubarak för Osdsport.se.

Han bodde i tältlägret i Tchad med sin familj i 11 år. I samband med Conifa Cup i Östersund stannade han i Sverige och sökte uppehållstillstånd.

I dag har Moubarak fast jobb som materialförvaltare i Östersunds FK.

HÄR kan du läsa hela historien om Mubaraks flykt från Sudan och hur han hamnade i Östersund.

28 november åkte han tillbaka till sin familj i tältlägret i Tchad. Under hela ÖFK:s uppehåll bodde han med sin familj.

– Det blev mycket tårar. Det gör så ont att se min fru, min mamma och pappa och mina syskon sitta där. De har ingenting. Jag får så oerhört dåligt samvete att jag kan äta mig mätt när jag vill utan att kunna hjälpa dem till ett riktigt liv, säger Moubarak.

Innan Moubarak åkte önskade han att kunna ha med sig lite pengar till familjen. Han la ut sitt telefonnummer i förhoppning att någon ville swisha några kronor.

Det blev en riktig swish-storm.

– I min dröm såg jag att jag skulle kunna ha ett par tusenlappar med mig till familjen. Men det slutade med 22 200 kronor. Det är helt ofattbart. Jag brukar skicka en liten summa till familjen varje månad och mamma trodde att det skulle vara den summan de skulle få. Hon blev nästan chockad då hon såg alla pengar, säger Moubarak och ler.

Och pengarna kom verkligen i rätt tid.

– Hjälporganisationen som kommer med mat hade inte varit där det senaste halvåret. Nu kunde mamma och pappa åka iväg och handla ris, kött och grönsaker. De handlade också en del skor och en matta. Dessutom ville de hjälpa sina grannar så de handlade även åt dem, berättar Moubarak.

Efter att Moubarak kom hem till Sverige har det fortfarande kommit swishbetalningar.

– När jag skickar dit pengar varje månad så kommer jag att lägga till de nya swishinbetalningar som jag har fått. Mamma kunde inte förstå då jag berättade hur jag hade fått pengarna som jag hade med mig. Hon sa att jag måste åka runt och tacka samtliga personligen. Men jag berättade att det var hundratals människor i hela Sverige som har hjälp till. Jag kommer aldrig att kunna tacka er tillräckligt som hjälpt till att ge min familj lite guldkant på deras tillvaro. Min mamma ville att jag skulle berätta att hon kommer att be för er alla som hjälpte dem att få mat på bordet och nya kläder och skor, säger Moubarak.

Med sig till Tchad hade Moubarak med sig kompisarna Beshara och Mohammed som också hoppade av under Conifa Cup i Östersund. De hade med sig massor med fotbollsskläder, skor och bollar till ungdomarna i lägret.

Det är genom projektet ”Zero Point One” som pengar kommer in till organisationen Refugee United. Det går ut på att människor skänker 0,1 procent av sin lön varje månad. Organisationen hjälper barn och ungdomar från Darfur till meningsfull verksamhet i flyktingläger i Tchad. Alan Barker i ÖFK var den som startade projektet.

– Det är fantastiskt att se alla barn som får göra någonting roligt och meningsfullt. De har ju ingenting, säger Moubarak.

Nu är han tillbaka i Östersund och har börjat jobba. Men tankarna finns hela tiden hos familjen.

– Jag kan erkänna att jag kände skam då jag åkte därifrån. Att lämna dem där gjorde ont i hela kroppen. Jag jobbar för att få min fru att komma hit till Östersund så vi kan fortsätta mitt liv tillsammans. Jag har insett att det är en oerhört kamp för att vi ska få leva tillsammans igen. Men jag ger mig inte förrän hon är här. När jag blundar och ser familjen där i tältlägret så kommer tårarna. Jag har fått ett fantastiskt liv. De har ingenting, säger Moubarak.

HJÄLP MOUBARAKS FAMILJ:Swisha till 0761187105

Delar av Mubaraks familj i tältlägret i Tchad. Från vänster svägerskan Samya, brorsdottern Isra, mamma Khadija, frun Isra, systern Amira, systersonen Mujahid och mormor Stdaldor.

Dela artikel