Estrad Norr och Östersunds FK inleder kultursamarbete

Estrad Norr och Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK) har inlett ett samarbete som påbörjas med ett körprojekt under 2023. I första hand engageras A-lagets spelare och tränare, men även kanslipersonal, styrelse med fler kommer att involveras längs vägen, för att bilda en kör som ska repeterar tillsammans körledaren Roger Rådström. Projektet startar 5 juni och kommer sedan att pågå främst under hösten där vi siktar på att avsluta med en eller flera offentliga konserter.

Målsättningen är att få till ett långsiktigt samarbete med en ny kultursatsning varje år under en treårsperiod. ÖFK har tidigare arbetat med uppmärksammade kultursatsningar, och föreningen ser detta som en efterlängtad nystart.   

-Vi vet att detta ger mycket tillbaka till spelarna och laget. Vi är väldigt glada att Estrad Norr med sin erfarenhet vill satsa på oss. Kulturprojektet är viktigt eftersom det får spelare och ledare att lämna sin komfort zon och det skapar förutsättningar att bli tryggare i situationer, både på och utanför planen. Därmed blir laget starkare. Det är också roligt att visa alla i vår region att ÖFK är så mycket mer än bara fotboll och där vi kan samverka inom olika områden, säger Peja Lindholm, VD i Östersunds FK.

Att föra in kulturen på nya arenor är en del av Estrad Norrs uppdrag som länets scenkonstinstitution. Samarbetet mer ÖFK är ett sätt att nå nya grupper och belysa kulturens värde inom andra branscher och sammanhang. 

-Det är vanligt att man ser stora skillnader mellan kultur och idrott. Men det finns stora likheter också, som processen och lagbyggandet inför en konsert eller föreställning, samarbete, höga ambitioner och viljan att ge allt. Vi har höga förväntningar och tycker att det här ska bli jättespännande. Vi ger oss faktiskt aldrig… heller, säger Monica Bergander, producent på Estrad Norr.    

Dela artikel