I onsdags inleddes damernas europamästerskap i fotboll på ”Theatre of dreams” i Manchester, England. 68.871 blev publiksiffran, vilket också blev ett nytt publikrekord i en EM-match när England slog Österrike med 1-0. På lördag klockan åtta svensk tid kliver Sveriges damer in i mästerskapet, och denna gången med ÖFK:s Jenny Larsson som fysioterapeut i landslagets ledarstab.
Jenny Larssons landslagsresa påbörjades redan i februari månad när hon rekryterades till damlandslagets försäsongsläger i Portugisiska Algarve. På resan då började hon med att komma in i miljön och lära känna både truppen och staben. Under snart tio år har Larsson varit en given pusselbit i ÖFK:s medicinska team, där hon haft en oerhört betydande roll för lagets skadeförebyggande och utveckling.
Nu innan EM har Jenny varit med under landslagets uppladdning inför resan i England, där hon redan har fått uppleva en publiksuccé på hemmaplan.
Den 28 juni klev du in på Friends Arena med ett nytt svenskt publikrekord på 33.218 personer. Hur var det att stå vid bänken och tillsammans sjunga nationalsången inför en kokande nationalarena?
-Fantastiskt. Från att vi kommer till match en och en halvtimme innan känner man pulsen öka på sånna här stora matcher. Tjejerna och vi alla runtomkring blir mer och mer fokuserade och allt från tejp till förberedande behandlingar ska va på topp. Att få gå ut i svenska färgerna och vara en del av det är fantastiskt. Det var ett fantastiskt bra tryck på publiken och härlig stämning. Skön känsla att nu är vi igång inför EM på allvar.
Att nu få arbeta inom det svenska landslaget och vara med på ett EM, är det en dröm som går i uppfyllelse?
-Jag har alltid haft dörren öppen för utmaningar och utveckling och det va väldigt ärofyllt och roligt att få frågan i höstas om jag ville tillträda den här tjänsten. Det är självklart speciellt med mästerskap och nu är det bara att jobba hårt och hjälpa tjejerna med allt vi kan i medicinska teamet.
Jag har verkligen världens bästa jobb både på hemmaplan i ÖFK och såhär när jag är iväg på uppdrag för SVFF där jag får jobba med det jag tycker är roligt och viktigt, så jag kan bara njuta.
Hur kommer ditt jobb se ut med resterande personer i det medicinska teamet under EM?
-Vi jobbar från morgon till sen kväll. Vi ledare startar med egen träning tillsammans innan frukost. Det är bra för att hålla sig stark och hel själv när man jobbar mycket och ska behandla flera timmar per dag. Vi är tre fysioterapeuter som jobbar ihop och håller till i ett stort behandlingsrum med en brits var. Vi har kul ihop och samarbetar mycket kring vad vi bedömer och hur vi behandlar. Vi utnyttjar varandras spetskompetenser och nån tjej kan hamna på både en och två britsar under behandlingstiden för att få hjälp med olika områden. Tjejerna bokar också ofta upp sig lite olika till oss, beroende på vad de behöver hjälp med vad gäller känningar och skador.
Efter frukost hjälper vi spelarna att förbereda sig för träning med tejp, gym och behandlingar. Vi har precis som hemma i ÖFK frågor som spelarna svarar på direkt när de vaknar som vi läser av och använder som en liten check för om det är nån som behöver extra koll inför träning.
Under träningen så övervakar vi och finns där ifall det skulle bli nån känning eller skada som vi då behöver va snabba med att ta hand om och vi kör även alternativ träning på planen om nån inte kan delta fullt eller alls i träningen med fokus att snart va tillbaka fullt med laget igen. Efter träningen är det lunch och sen har vi inbokade behandlingar mestadels fram tills middag, sen fortsatt behandlingar tills kvällsmål, det blir mycket mat, (skratt)
Vi kör även rehab och skadeförebyggande i gymmet vissa stunder under eftermiddagen. Runt klockan tio på kvällen har vi medicinskt ledarmöte där vi är tre fysioterapeuter, två läkare, en mental rådgivare och en fystränare som stämmer av hur alla tjejerna mår och planerar inför träning dagen därpå med hur alla bör träna osv.
Vi är ju ett mindre team hemma än hemma i Östersund förstås, men vi jobbar väldigt likt här som hemma i klubben. Spelaren går först, det är stort fokus på välmående och stort fokus även på att lära spelarna vad de själva behöver göra för att hålla sig hela och starka och kunna prestera på topp och ha kroppar som håller för en förhoppningsvis lång idrottskarriär. Diskussioner kring hur mycket en spelare bör delta i träning och match är en annan viktig faktor vi tar upp varje dag precis som hemma för att förhindra bakslag på skador och förhoppningsvis kunna förhindra nya skador.
Vi ser till helheten vid en skada, ofta är känningar kopplade till svaga länkar som vi som behandlare och spelaren själv regelbundet jobbar på att förbättra. Det kan va pga en tidigare skada eller att man behöver bli starkare eller rörligare i ett område över tid. Ju bättre man känner en spelare desto mer känner man till kring hur de bäst bör belastas för att funka så bra som möjligt.
Hur stora chanser ser du på att laget kommer flyga hem med ett EM-guld i bagaget?
-Stora absolut! Laget är favorittippade, men det är väldigt många bra lag i turneringen som också är starka och vill vinna och det kommer bli väldigt tuffa matcher där varje möte kommer ha sina egna utmaningar och krav, men siktet är framåt, stämningen är jättebra i gruppen och alla kommer jobba stenhårt för att försöka vinna guldet.
Vi önskar Jenny Larsson och det svenska damlandslaget ett stort lycka till i EM-turneringen!
Dela artikel