Svensk Elitfotboll samlar elitklubbarnas samhällsengagemang – ”Vi är den nya folkrörelsen”Elitfotbollens totala betydelse för samhället beräknas ligga runt 1.2 miljarder kronor. Nu samlar Svensk Elitfotboll med hjälp av Svenska Spel alla samhällsengagemang som ligorna och klubbarna i Allsvenskan och Superettan gör på en och samma webbsida kallad Fotboll och samhället.
Webbsidan kommer fungera som en källa för information, statistik och inspiration för allmänheten, politiker, näringslivet och för media. Genom att samla samtliga klubbars samhällsinitiativ hoppas Svensk Elitfotboll kunna synliggöra fotbollens bidrag till samhället på ett ännu tydligare sätt.
– Fotbollens samhällsengagemang är den nya folkrörelsen. När 32 lag och två nationella ligor jobbar tillsammans i ett samhälle kommer det inte undgå någon vilken samhällskraft fotbollen är, säger Beatrice Clarke, CSR Manager på Svensk Elitfotboll.
Elitfotbollens samhällsengagemang vill bidra till ett bättre samhälle som hjälper klubbarnas närområde på riktigt. Den nya hemsidan synliggör klubbarnas arbete och visar den faktiska samhällsnytta som klubbarna bidrar till. På Fotboll och Samhället finns nu samtliga allsvenska klubbar och deras samhällsengagemang presenterat och inom kort fylls sidan på med klubbarna i Superettan. Varje klubb har valt ut ett samhällsengagemang som gestaltas med en video.
– Elitfotbollen bidrar till ett bättre samhälle för att vi vill och för att vi kan. Centralt från ligans håll jobbar vi med värdegrund, uppförandekod, psykisk ohälsa och exempelvis allas lika värde. Vi jobbar också hårt med att paketera elitklubbarnas samhällsengagemang och sätta dessa i en kontext. Jag skulle vilja rikta ett tack till Svenska Spel som möjliggjort att vi kunnat satsa på att göra de här filmerna som visar klubbarnas samhällsengagemang, säger Beatrice Clarke.
En del av paketeringen är att ligornas och klubbarnas samtliga samhällsengagemang mäts och genomförs med en tydlig riktning mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Av de 17 definierade målen har vi inriktat oss på tre separata fokusområden där olika initiativ genomförs inom respektive delområde.
Det handlar om delmål nummer 3 – God hälsa och välbefinnande, nummer 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, samt mål nummer 10 – minskad ojämlikhet.
Under delmål 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt ryms till exempel Svensk Elitfotbolls samarbete med Arbetsförmedlingen.
– Vi har en nationell avsiktsförklaring med Arbetsförmedlingen som går ut på att skapa sysselsättning till personer långt utanför arbetsmarknaden. Just nu har tio av 32 klubbar anslutit sig till engagemanget och via bland annat klubbarnas karriärdagar så har vi skapat sysselsättning åt över 100 personer, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll.
2018 fastslog revisionsfirman EY i sin rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” att elitfotbollens samhällsnytta uppgår i 775 miljoner kronor som minst, och i år adderade samma företag ett värde i form av intäkter till statskassan på nära en halv miljard kronor. Det gör att elitfotbollens totala samhällsvärde som minst är 1.2 miljarder kronor. Allt det arbetet presenteras nu på Fotboll och Samhället.
– Vi är stolta över det gedigna arbete som vår samarbetspartner Svensk Elitfotboll gör inom hållbar utveckling tillsammans med ligorna och elitklubbarna. Därför är vi glada att kunna stötta att elitfotbollens samhällsengagemang synliggörs. Hållbarhet är en av Svenska Spels viktigaste frågor och något vi jobbar med dagligen i hela vår verksamhet och tillsammans med alla våra partners, säger Scarlett Roa, hållbarhetschef på Svenska Spel.
Både Beatrice Clarke och Karin Heri kommer att finnas på plats för Svensk Elitfotbolls räkning i samband med politikerveckan i Almedalen och finns där tillgängliga för att presentera elitfotbollens samhällsarbete ytterligare.
Ligornas och elitklubbarnas samlade samhällsengagemang hittas på fotbollochsamhallet.se
Dela artikel